Într-un articol anterior v-am povestit despre cum vă puteți pregăti pentru o nouă viață, iar printre multe alte sfaturi, am pomenit și de recoltarea produselor biologice disponibile la naștere. Ei bine, de data aceasta aș vrea să continuăm puțin discuția și să vorbim despre acest subiect pe un ton puțin mai obiectiv. 

    Ce sunt de fapt celulele stem și la ce sunt bune acestea?

    Celulele stem sunt niște celule ce au potențialul de a se transforma în mai multe tipuri de celule. Sunt ca un sistem reparator al corpului, adică oferă posibilitatea de a reînnoi și a înlocui celule și pot trata anumite boli cum ar fi unele tulburări neurologice, tulburări ale sistemului imunitar, boli cardiovasculare, diabet, boli ortopedice, probleme ale metabolismului sau afecțiuni genetice, dar mai ales tulburări ce afectează sistemul hematopoietic. 

    Pe scurt celulele stem sunt încă nediferențiate și se pot diviza la nesfârșit (în comparație cu alte celule din corp, care se pot reproduce un număr limitat înainte de a se deteriora). După divize, o celulă stem poate rămâne tot o celulă stem sau poate deveni o altfel de celulă (mușchi, celule roșii din sânge, etc.).


    Mai multe tipuri de celule stem

    Putem vorbi de mai multe tipuri de celule stem, printre care celulele stem embrionice, adulte, IPSCs și celule stem din sânge de cordon ombilical. Celulele stem embrionice provin din embrionul uman, care are 3-5 zile. Acestea provin din timpul fertilizării in-vitro. Acestea se pot transforma în orice tip de celule. Celulele adulte în schimb provin din organe dezvoltate (de exemplu măduva osoasă) și nu se pot transforma în atât de multe tipuri de celule ca cele embrionice (pot deveni în schimb celule roșii, globule albe sau alte celule de sânge). Celulele IPSCs (Induced pluripotent stem cells) provin din celule stem adulte, dar au capacitatea de a se transforma în mai multe tipuri de celule (încă se conductă studii pe această temă).

    Celulele stem din sângele de cordon ombilical se colectează după naștere din cordul ombilical sau placentă. Acesta conține celule speciale, numite celule stem hematopoietice, care pot fi utilizate pentru tratarea mai multor boli, printre care boli ale sistemului imunitar, tulburări ale sistemului nervos, tulburări genetice și unele tipuri de cancer. Sunt cazuri în care sângele de cordon ombilical este principalul mod de tratament, în alte cazuri este unul secundar.

    Povestea micuței Alba

    În cazul micuței Alba, o fetiță din Spania, s-au folosit celule stem pentru a-i reface sistemul imunitar. Ea s-a născut sănătoasă, dar la numai 2 ani a fost diagnosticată cu o formă rară de cancer al creierului. S-a îndepărtat majoritatea tumorii în urma tratamentului, dar pe lângă asta a avut nevoie și de chimioterapie pentru a reduce și elimina eventuale părți rămase ale tumorii. 

    În urma chimioterapiei sistemul imunitar al Albei s-a deteriorat complet, astfel s-a decis administrarea infuziei de celule stem. La 14 luni de la transplant, sistemul imunitar al fetiței s-a refăcut complet, iar în prezent este o fetiță fericită de 6 ani. 

    În acest caz celulele stem au fost folosite ca mod de tratament secundar, dar au avut rol foarte important. A fost un caz special în Spania, căci a fost prima oară când s-au folosit pentru uz propriu celulele stem din sângele placentar. 

    Sângele recoltat din cordonul ombilical poate salva viața cuiva, dar nu este atotputernic cum ar sugera unele surse. Trebuie să facem diferența între sursele sigure și fake news, probele utilizate în România sugerează totuși cât de importantă este această procedură. Până în 2019 au fost utilizate 78 de probe în România. Chiar dacă nu se pot trata toate afecțiunile, se recomandă recoltarea sângelui din cordonul ombilical mai ales în cazul în care au fost incidente în familie și probabilitatea ca copilul să se îmbolnăvească este ridicată. 

    Fake news vs realitate

    Subiectul celulelor stem este unul destul de delicat pentru unele persoane. Un studiu arată că aproape 30 % din articolele despre celulele stem conțin afirmații care creează frică, suspiciune sau neîncredere. În special tema legată de celulele stem embrionice este una foarte delicată (și aici îmi voi permite să adaug că acest lucru este adevărat mai ales în cazul persoanelor ”mult prea?” religioase).

    În ultima vreme am auzit și eu tot mai multe despre luarea unor pastile cu placentă care au beneficii extraordinare. Este important de știut că aceste suplimente nu conțin celule stem în viață. Acestea rămân active doar la temperaturi foarte joase, de -196 ºC, iar consumate acestea vor fi imediat distruse.

    HSA informează de asemenea că celulele stem care provin de la animale nu vor regenera țesutul uman. Așa cum am povestit și în cazul Albei, celulele de sânge de cordon ombilical proveneau de la ea (rămâne în cordon sânge după tăierea acestuia). Atenție, nu zic că acestea nu se pot dona, dar trebuie să fie compatibile și nici un caz nu pot proveni de la animale sau plante. Celulele stem sunt un tratament medical, nu un trend!

    Unele site-uri pretind că au diverse procese care au la bază celule stem, mai ales dacă ne uităm la serviciile de înfrumusețare și cosmetică. Majoritatea acestora sunt însă false, în prezent fiind aprobată o singură procedură cu aceste celule, care și ea este încă sub supraveghere. 

   Placentophagia

    În unele culturi placentophagia a fost mereu un lucru important după naștere, dar acest lucru a devenit destul de răspândit și în restul lumii. Unii oameni pretind că consumarea placentei după naștere este important, deoarece conține nutrienți necesari și ajută la prevenirea depresiei postpartum. Este adevărat că animalele consumă placenta, pentru a beneficia de nutrienți, dar nu este cazul și la oameni. Noi avem posibilitatea de a ne hrăni corespunzător. De asemenea studiile arată că consumarea placentei nu are beneficii nici legate de depresia postpartum. 

    Consumarea placentei poate avea un rol ceremonic în unele culturi, dar este descurajată de studiile științifice. 


    Sper ca acest articol să fie util și sper că ați aflat noi informații. Eu vă îndemn să vă documentați cât mai mult înaintea luării deciziilor voastre și să faceți asta din surse cât mai sigure. Nu uitați, recoltarea de celule de cordon ombilical are loc după ce medicul care asistă nașterea decide că atât mama, cât și bebelușul sunt în siguranță, fără vreun risc, durere sau disconfort.




Articol scris pentru SuperBlog 2020. Proba 23.




Sursă poze: royalty free și www.cordcenter.ro