Pe cât este de normală menstruația, pe atât de mult mister o înconjoară. Poate ai ajuns la vârsta primei menstruații, ai auzit de ea de la prietene sau pur și simplu ai întrebări referitoare la acest domeniu. Nu sunt specialist, dar sunt femeie și pot să-ți împărtășesc sfaturi din experiența mea proprie. Voi aborda astfel câteva subiecte despre care nici nu știam prea multe la început, din care am putut învăța de-a lungul timpului sau care m-au determinat să fac unele schimbări. 

Cupa menstruala


Ce este menstruația?

    Menstruația are loc în urma unor schimbări hormonale. Aceasta înseamnă o sângerare vaginală, care este normală în fiecare lună. Ciclul ne spune oarecum că am ajuns în perioada fertilității (adică putem rămâne însărcinate). 

    Lunar un ovul este eliminat din unul din cele două ovare și pornește spre uter. Aceasta este ovulația. Uterul se pregătește de sarcină în fiecare lună îngroșând mucoasa uterină (ca un perete). Dacă sarcina nu are loc această mucoasă uterină este eliminată din corp alături de sânge prin vagin.

    Chiar dacă la prima privire pare mult, nu vă faceți griji. Cu menstruația nu se pierde o cantitate anormală de sânge. În mare parte ceea ce vedem noi este mucoasa uterină, iar pe lângă aceasta pierdem doar 3-4 luningurițe de sânge.

La ce vârstă apare menstruația?

    Acest lucru variează foarte mult de la o persoană la alta, dar în general apare la vârsta de 10-13 ani. Unele semne că vei avea curând prima menstruație pot fi creșterea sânilor cu cca. 2 ani în prealabil sau apariția scurgerilor vaginale cu cca. 6 luni- 1 an înainte de ciclu. 

    Eu eram la finalul claselor primare când am avut prima menstruație. Eram chiar înainte de a 10-a aniversare. Înainte nu dădusem mare atenție acestui lucru și am auzit de ea doar de la colegele care aveau prietene mai mari, care se confruntau deja cu acest lucru. Unele colege erau foarte nerăbdătoare să devină femei, altele erau speriate. Eu eram oarecum indiferentă. Nu prea știam ce se întâmplă, aveam doar o idee foarte vagă că voi ajunge și eu acolo. 

Prima mea menstruație

    La aproape 10 ani și cunoștiințe minime, într-o dupămasă am văzut o pată de sânge pe chiloți. În prima fază m-am speriat și îmi treceau prin minte gânduri că poate sunt bolnavă sau chiar pe moarte. În timpul săptămânii stăteam cu bunica și am decis să nu vorbesc cu ea despre acest subiect. Instinctiv am luat puțină hârtie igienică, am așezat-o pe chilot și mi-am continuat viața până a doua zi când urma să mă întîlnesc cu mama.

    Cu ea nu am avut o discuție ca în multe filme sau seriale. Mi-a dat doar un absorbant, mi-a arătat cum se folosește și de unde le pot lua. Eu am fost mulțumită de asta și mi-am văzut de viață liniștită pentru câțiva ani. 

Folosirea absorbantelor

    Cum mama mea folosea absorbante, le-am folosit și eu ani buni de zile. Nici nu mi-a trecut prin cap să încerc altceva. Nici în casă nu aveam alte produse de igienă intimă. Ba mai mult, mama mi-a povestit cum ele trebuiau să facă sport în costume mulate de gimnastică și că puteau folosi doar vată, chiar și la ora de sport. Astfel de povești mă făceau să fiu mulțumită de ceea ce am și să mă bucur că măcar am acces la absorbante. 

    Din păcate am realizat repede că acest produs nu este pentru mine. Mă simțeam mereu incomodă, reușeam să mă pătez chiar și în ultimele zile, când fluxul e scăzut și nici nu vreau să încep cu strănutatul, când ai impresia că iese din tine cascada Niagara. 

    În toți acești ani am amânat nenumărate oportunități fiindcă nu mă simțeam comodă și în controlul propriului meu corp. Am lipsit de la excursii cu clasa, petreceri și evenimente din cauza ciclului și a unui produs neportivit de igienă pentru mine și stilul meu de viață. 

    La 19 ani am încercat în sfârșit tampoanele, care mi-au schimbat viața. Le-am purtat la început doar ziua, ca să mă simt mai liberă (seara purtam tot absorbante), dar cu timpul am început să le folosesc full-time. 

Trecerea la tampoane

    Când am încercat prima oară tampoanele am recăpătat controlul asupra propiei vieți. Era perioada când făceam trecerea de la liceu la facultate. M-am bucurat extrem de mult că am găsit ceva ce mi se potrivește mie. Puteam să mă mișc în libertate, de aceea m-am și apucat cu timpul de sport. Înainte mă îngrășasem destul de mult din lipsa mișcării, dar acum parcă toate pisele puzzle-ului începeau să se așeze. 

    Chiar dacă în cazul meu menstruația nu este o perioadă ușoară (am crampe foarte puternice în primele zile, emoțiile și stările se schimbă repede și sunt perioade când abia cobor din pat) pot să mă mândresc cu faptul că am făcut sport toată luna. Unele studii chiar arată că sportul pe timpul menstruației este benefic și poate ușura unele precum durerea, crampele, variațiile de dispoziție sau chiar iritabilitatea. 

    Pe lângă asta m-am putut bucura de petrecerile organizate în oraș, de faptul că puteam participa la cursuri fără să îmi fac griji că m-aș păta în două ore, de excursii sau chiar de înot.

O alegere sustenabilă -cupa menstruală

    După ce am terminat Facultatea de Psihologie am realizat că vreau ceva diferit, deci m-am înscris la Facultatea de Știința Mediului. Acum sunt deja în ultimul an, dar încă de la început am început să fiu deschisă spre produse sustenabile, care să reducă deșeurile. Am început mic, prin cumpărarea unui pai din metal, dar apoi am trecut și la alte produse sustenabile ca și demachiantul reutilizabil (probabil ați văzut pe Instagram mănușa aceea de curățare) sau chiar cupa menstruală.

    Unele studii arată că o femeie folosește în medie 30 de produse per ciclu, ceea ce este puțin mai mult de 350 de produse pe an. Toate acestea sunt aruncate, iar aceste produse alcătuiesc mai mult de 6% din gunoiul din canalizare. (Deschid aici o mică paranteză și vreau să vă rog să nu aruncați absorbante, tampoane etc. în toaletă! Nu e bine nici pentru conducte, nici pentru mediu!).

Cupa menstruala


    Cupa este ceva special. Nu mă refer aici doar la beneficiile pe care le aduce planetei, ci și la faptul că colectează mai mult sânge decât tampoanele sau absorbantele și reduce riscul mirosurilor neplăcute. Se poate purta până la 12 ore timp de 5 ani. Dacă faci un mic calcul vei vedea că se merită achiziționarea unuia chiar dacă protejarea mediului înconjurător nu este scopul tău principal, căci vei putea economisi o sumă destul de frumoasă de-a lungul acelei perioade. 

    Dacă te gândești să cumperi acest produs, sau îl ai deja, dar nu știi cum să îl folosești sau ai emoții referitoare la acest subiect, poți să citești înainte despre utilizarea cupei menstruale.

Alte produse sustenabile

    Cupa menstruală a fost alegerea mea numărul unu, deoarece îmi plăcea să folosesc în general tampoane. Dacă ai însă alte preferințe, dar te pasionează sustenabilitatea sau vrei să economisești bani de-a lungul timpului poti opta pentru chiloți menstruali sau absorbante reutilizabile. Acestea suportă ideea de menstruație sustenabilă, deoarece sunt reutilizabile în urma spălării lor. 

Chiloti absorbante


    Un alt beneficiu al acestor produse este și faptul că rezolvă probleme deranjante precum incontinența.


    Sper ca acest articol să vă ajute în primii pași spre a vă simți mai bine în propriul corp pe timpul menstruației. Această perioadă nu trebuie să fie una în care puneți viașa de STOP. Trebuie doar să găsiți produsele care vi se potrivesc vouă și stilului vostru de viață. #FARASTOP

    Dacă aveți orice alte întrebări, îmi puteti scrie pe Instagram și voi încerca să răspund cât de curând ca de la prietenă la prietenă sau de la soră mare la soră mică. Nu vă fie frică, sunt foarte deschisă. Dacă doriți anonimitate îmi puteți scrie și pe Tellonym la @kovacseni.


Articol scris în cadrul Spring SuperBlog 2022.